Autolease har äntligen testat Volkswagen ID.3

Publicera: den 16 november 2020

Bilen som förutspås av många att bli en av de nya tjänstebilsfavoriterna. Hållbarhet har blivit ett grundkrav och tjänstebilar är en viktig pusselbit när det gäller att nå uppsatta klimatmål. Omställningen till elektrifiering av bilparken känns mer angelägen än någonsin.

Helt nya Volkswagen ID.3 är en kompakt (C-segment, halvkombi) elbil som känns praktisk och rymlig som en Passat trots att utsidan är i storlek med en Golf. Detta är mycket tack vare det nya MEB-chassit där man fått ner batteriet helt i bottenplattan och på så sätt får mer rymd invändigt. Leveranser till privatkunder började i Sverige i september 2020.

Först ut för provkörning är vår kollega Richard Lanner som jobbar som Senior Sales Manager för Autolease i Göteborg. Richard har en gedigen bakgrund i bilbranschen med sina 21 år som bland annat Key Account Manager och har arbetat med fleetkunder under hela sin Volvokarriär där han senast kom från Bilia.  Det är spännande att höra vad han tycker om en tidigare konkurrent men också hur han tyckte det kändes att köra en ren elbil när han mest kört törstiga fossilbilar.

 

  • Det jag uppskattar mest med elbilar är att de är tysta och pigga att köra berättar Richard, det känns enkelt och modernt att åka på el. En annan positiv sida att köra elbil är att jag vill komma så långt som möjligt på varje laddning så jag kör betydligt lugnare vilket blir ett typiskt körbeteende som kanske fler borde prova på. Det tillsammans med tystheten gör att det är blir en behaglig upplevelse att köra ID.3. Bilen har bra räckvidd vilket gör att jag inte känner mig orolig att bli stående någonstans längs vägen. Att man dessutom kan snabbladda den upp till 80% i batterikapacitet på 20-30 minuter känns riktigt bra.

    Richard beskriver bilen som modern i design och funktion och att han får en känsla av kvalitet. Bilen upplevs rymlig med bra bagageutrymme. Det är en bra pendlarbil eller en bil för den lilla familjen som vill ha en bra driftsekonomi. Jag blev väldigt positivt överraskad fortsätter Richard, jag ser fram emot ID.4 som kommer att bli storleken större vilket jag tror kommer att passa tjänstebilsföraren.

 

Fakta om Volkswagen ID.3

  • Kategori: BEV (Battery Electric Vehicle/ Elbil)
  • Frånpris: 434 900 kronor (Life) inkl. moms. (Exkl. klimatbonus om fn. 60 000 SEK)
  • Förmånsvärde från: 2 471 kr/månad (Brutto)
  • Leveranstid: ca 12-14 veckor från beställning till leverans
  • Räckvidd, el: Upp till 42 mil. (Erbjuds även med kraftigare batteri: 54 mil )
  • Systemeffekt: 150 kW/ 204 HK (batteripaket 58 kWh till 77 kwh)
  • Elförbrukning per mil 1.4 kWh, Ca elkostnad per mil 1.7 kr
  • CO2-utsläpp: 0 g/km (ID.3 tillverkas också helt koldioxidneutralt)
  • Bagagevolym: 385 l, 1 267 l med nedfällt baksäte